Wie zijn wij

Wij heten u van harte welkom bij zaal, café, serre en terras Concordia in Gendt. Een unieke locatie aan de dijk voor feesten, vergaderingen en andere bijeenkomsten. Bewonder daarbij het prachtige uitzicht over de Waal en geniet van de echte gezelligheid. Op zomerse dagen kunt u uiteraard ook terecht om even uit te rusten tijdens een wandeling, fiets- en motortocht of autorit.

Historie

De rijke historie van Veerhuis Concordia begint in 1888, toen het café het middelpunt van de omgeving was. Er was toen ook nog ruimte voor de zalmvisserij, een losplaats van allerlei materialen en een voet- en fietsveer. Tot ruim in de twintigste eeuw kon je het geheel tevens als boerenbedrijf karakteriseren. De bebouwing kwam niet geheel ongeschonden uit de strijd van de Tweede Wereldoorlog en om die reden moest het pand omstreeks 1948 herbouwd worden. Enkele decennia later kwam Camping Waalstrand erbij en in de jaren '70 begon men aan de Waaldijk met de verhuur van jachten. Inmiddels bestaat de vloot uit acht boten.

veer2.jpg

Na een stormachtig seizoen in 1993 steeg het water in de Waal twee jaar later (1995) opnieuw tot een kritiek niveau en enkele dijken dreigden onder de enorme waterdruk te bezwijken. In Gelderland moesten ruim 200.000 inwoners van het rivierengebied worden geëvacueerd. Niet lang daarna werd besloten dat naast het verhogen van kwetsbare dijken ook de rivier zelf meer ruimte moest krijgen, zodat bij toekomstige overstromingen het overtollige water ongehinderd een weg kan vinden. Bebouwing buiten de dijk is sindsdien niet meer toegestaan. Toch heeft de oude schuur vóór de dijk plaats moeten maken voor de grote zaal van Concordia. Het gebouw was in 2000 net op tijd klaar.

veer1.jpg